השיעורים שלנו
יוגה טיפולית - חיבור בין גוף לנפש
מהות היוגה הטיפולית: עידוד הריפוי העצמי
למי מתאימה היוגה הטיפולית?
יוגה, שמשמעותה בעברית היא חיבור או איחוד, היא דרך חיים עתיקה שצמחה בהודו. במשך אלפי שנים, התפתחו טכניקות היוגה והוכחו כבעלות סגולות רפואיות, ומחקרים מערביים מאששים זאת כל הזמן. היוגה הטיפולית מבוססת על עקרון פשוט: עידוד הכוח המרפא הטבעי הקיים בכל אחד מאיתנו (פראנה) באמצעות סדרות תרגילים. מטרת התרגול היא להשיב את הגוף לאיזון וליצור הרמוניה בינו לבין הנפש, תוך הפחתת התלות בגורמים חיצוניים.
יוגה טיפולית מתאימה לאנשים עם בעיות בריאות זמניות או כרוניות. שיעורי היוגה הטיפולית מתאימים לאלו הסובלים מבעיות בריאותיות שבגללן הם אינם יכולים לתרגל במסגרת השיעורים הרגילה. התרגול מתאים לתלמידים הסובלים מכאבי גב, ברכיים, צוואר וכתפיים, לחץ דם גבוה או נמוך, פציעות, מצבים נוירולוגים, מחלות אוטואימוניות, דלקות ועוד. כמו כן, התרגול הטיפולי מתאים לאלו המתמודדים עם מצבים נפשיים כמו חרדה, דיכאון ופוסט טראומה.
מבנה השיעור הטיפולי: התאמה אישית
לאחר שיחת אבחון עם צוות המרכז, מוצע למטופלים אחד משני מסלולים:
- שיעור טיפולי קבוצתי – בו מתרגלים כקבוצה רצפים של תנוחות משקמות התומכות בהחלמה ושיפור המצב הבריאותי.
- שיעור טיפולי פרטני – בו מרכיבים המורים תוכנית תרגול אישית לכל תלמיד ותלמידה, המתאימה ליכולות ולצרכים האישיים של כל אחד ואחת.
כלים ואביזרים: הנגשת התרגול
במהלך השיעור נעשה שימוש באביזרים השונים אותם פיתח ב.ק.ס איינגאר (בולסטרים, רצועות, כסאות, חבלים וכו׳), על מנת לאפשר למתרגלים לממש את פוטנציאל התרגול בצורה מיטבית, בטוחה ומדויקת, על אף המגבלות. האביזרים מסייעים להאריך את משך השהייה בתנוחה, להגיע לדיוק רב יותר בהשפעת התנוחה, ולבצע תנוחות הדורשות בדרך כלל מיומנות גופנית גבוהה.
תחומי השפעה: מגוף עד נפש
על ידי תנועה נכונה, חיזוק היציבה ופיתוח הגמישות, התרגול הטיפולי משפר את התפקוד, מעודד החלמה, מעודד עצירה או האטה של סימפטומים ומקל על כאבים. יוגה טיפולית יכולה לסייע בבעיות אורתופדיות כמו פריצות דיסק, במחלות אוטואימוניות, בעיות במערכת העיכול, מחלות נוירולוגיות ולב, פיברומיאלגיה ואף לתמוך בטיפולי פוריות. תרגול קבוע משפיע על מערכות רבות בגוף: השלד, ההורמונים, החיסון, העיכול והרבייה, אך מעבר לכך, היוגה הטיפולית מציעה רווחה כוללת – גופנית, נפשית ורוחנית.
מקורות השיטה: ב.ק.ס. איינגאר
ב.ק.ס. איינגאר, מפתח שיטת איינגאר יוגה, היה חלוץ בזיהוי הפוטנציאל הטיפולי של תנוחות היוגה ותרגילי הנשימה (פראנאיאמה). הוא הבין כי באמצעות התאמה נכונה, גם אנשים עם בעיות בריאות מורכבות יכולים לתרגל יוגה ולהתגבר על מצבם. מחקריו האישיים על גופו שלו, יחד עם יכולת התבוננות מעמיקה וסקרנות אינסופית, הובילו לפיתוח שיטה לטיפול בכל אדם באשר הוא.
הכשרת המורים: למידה מתמשכת
השיעורים הטיפוליים מועברים על ידי המורים הבכירים במרכז שהוסמכו לכך על ידי מוסד האם בפונה, ובנוסף למורה, את השיעור מלווים סייעים וסייעות. מורי יוגה טיפולית בשיטת איינגאר עוברים הכשרה מעמיקה ומתמשכת – הם אינם רופאים, אלא מתרגלי יוגה מנוסים שתפקידם להדריך את התלמיד בדרך היוגה. ההכשרה שלהם כוללת השתלמויות סדירות במוסד האם בפונה, הודו.
מעבר לפיזיולוגיה: תרפיה פילוסופית
יוגה טיפולית איננה סוג של פיזיותרפיה. ב.ק.ס. איינגאר כינה את היוגה הטיפולית "תרפיה פילוסופית", שכן היא מתייחסת לא רק לגוף אלא גם לנפש. לדבריו, שיפור בבריאות מתאפשר באמצעות שני גורמים: פראנה (אנרגיה מודעת ומכוונת) ופרג'ניה (ביו-אנרגיה). היוגי שולח את מודעותו לכל חלק בגוף, מה שמאפשר איזון בין בריאות הגוף והנפש.
מחקר ואובייקטיביות: הצורך בהוכחה
למרות שיוגה היא מסורת עתיקה, איינגאר הבין את הצורך להציג את השפעותיה באופן אובייקטיבי. הוא האמין שיש להשתמש במדע הרפואה המודרני כדי להציג את ההתנסויות הסובייקטיביות של היוגים. גישה זו הובילה למחקרים רבים המאששים את מה שיוגים ידעו מזה דורות – יוגה יכולה להקל ואף לרפא מצבי מחלה, כאב וסבל.
דרך לרווחה כוללת
יוגה טיפולית בשיטת איינגאר אינה רק טכניקה לטיפול בבעיות גופניות. היא דרך חיים המציעה רווחה שלמה – גופנית, נפשית ורוחנית. באמצעות תרגול מותאם אישית, שימוש באביזרים ייחודיים והדרכה של מורים מיומנים, היא מאפשרת לכל אדם, ללא קשר למצבו הבריאותי, לצעוד בדרך היוגה ולהפיק ממנה תועלת. חשוב להדגיש שיוגה טיפולית אינה מחליפה טיפול רפואי, אלא משלימה אותו, ושהמטופלים בשיטה הם עצמם מתרגלים, ועליהם לקחת חלק פעיל בהליך הריפוי שלהם בלמידה, הבנה ופעולה, על פי ההנחיות שילמדו בשיעור.
* לקריאה נוספת על היתרונות הבריאותיים של היוגה הטיפולית:
מחקר על יעילות תרגול איינגאר יוגה לכאבי גב תחתון