לוגו הוראה

התמודדות עם עייפות - שיעור מעשי

מאת: יוגאצ'ריה ב.ק.ס. איינגאר

במאמר זה, ב.ק.ס. איינגאר מסביר מה גורם לעייפות, וכיצד להתאים את התרגול שלנו כדי להפחית אותה.

המאמר מתוך הרבעון "יוגה רהסיה" (2009) כרך 16, מספר 1

התודעה היא נוזלית והגוף מוצק. היות שהתודעה נוזלית, היא מתנודדת ונותנת ביטוי לפחד. זוהי תופעה טבעית. אבל הפורושה, האטמה או הרוח שבתוכנו חייבת להגיע אל פני השטח. לא רק שעלי לשמור על התודעה בשליטה, אלא גם ללמוד להתעלות על מגבלות הגיל. עלינו להיות מעל למצב התודעה ולבנות מסגרת חשיבה כדי להגיע לשיא של ניידות הגוף.

"הסימן הראשון לעייפות העולה מורגש בעצבים."

עייפות מנטלית נחווית בעיקר כאשר המוח והעצבים עייפים. השימוש המופרז במוח, בעצבים, בחושי התפישה; בעיקר העיניים והאוזניים, גורם לעייפות מנטלית. מאידך, עייפות פיזית מורגשת בעיקר במבנה הגוף. כאשר עובדים יתר על המידה, המערכת העצבית-שרירית מתחילה להיפגע, וגורמת לעצבים לסבול. כמובן שהמוח אינו מגיב בתיאום עם התפקוד המוטורי של הגוף, דבר הפוגע בתפקודים המנטליים כמו חשיבה או היגיון.

הרשו לי להתייחס כאן לתורת האיורוודה, המתייחסת לשיבוש שלוש הליחות בגוף. השיבוש מתרחש כאשר יש אובדן או עודף של ליחה. אם ליחה אחת נפגעת, גם השתיים האחרות נפגעות. הוָאיוּ או הוָאטַה היא מערכת העצבים. מאמץ יתר, הלם או פחד, והפרעות מנטליות גורמים לאובדן חוסן העצבים. זה יכול לגרום לעייפות, קהות חושים, שינה מופרזת, אי-נוחות, היעדר שמחה או עליצות, קוצר נשימה או אובדן דיבור, וכו'. זה עלול לקרות כאשר יש אובדן של ואיו.

מאידך, כאשר יש עודף של ואיו, אדם מרגיש רעד או רטט באיברים, נדודי שינה וירידה בחוזק הגוף. במילים אחרות, בכל פעם שיש אובדן או עודף של ואטה, פִּיטַה וְקָפַה, זה משפיע על הגוף בהתחלה ומאוחר יותר על התודעה. באופן דומה, אם מאפשרים לעייפות הגופנית להימשך, היא תוביל לעייפות מנטלית. הסימן הראשון לעייפות העולה מורגש בעצבים.

אובדן של פיטה מגביר את חום הגוף ואז העיכול נפגע. תפקוד לקוי של מערכת העיכול גורם לדיכאון מנטלי. כמובן, אובדן כוח פיזי יוביל לעייפות מנטלית. עודף של פיטה גורם לחולשת איברי החישה ולירידה בכוח. לדוגמה, כאשר העיניים סובלות ממתח כמו בגלאוקומה, זה גורם לעייפות מוחית המובילה לעייפות מנטלית.

לכן, כמורה, אני רואה את הסיבה מאחורי העייפות. כשאני יודע שאדם סובל מנדודי שינה, או שינה מופרזת או קשיי עיכול, תוכנית התרגול חייבת להשתנות.

התמודדות עם עייפות - שיעור מעשי

כשאדם עייף פיזית, האיברים והעצבים אינם מגיבים. המערכת מתייבשת. אז אני פונה לתרגולי התחדשות באמצעות תנוחות הפוכות, אדהו מוקהה וריקשאסאנה ומתיחות אחורה כמו ויפאריטה דנדאסאנה וקאפוטאסאנה.

אדהו מוקהה שוואנאסאנה, אוטאנאסאנה, שירשאסאנה, אדהו מוקהה וריקשאסאנה, פינצ'ה מאיוראסאנה, ויפאריטה דנדאסאנה, קאפוטאסאנה, סטו בנדהה סרוואנגאסאנה, סרוואנגאסאנה, האלאסאנה ופשצ'ימוטאנאסאנה – כולן עוזרות בהתאוששות מעייפות פיזית.

כשאני עייף מנטלית, אני מרגיש את העייפות בחלק האחורי של המוח, אני פונה לאסאנות שנותנות מנוחה לאונות המוח ומרעננות את התודעה. לשם כך אני עושה שירשאסאנה על חבל, כפיפות קדימה כמו ג'אנו שירשאסאנה, טריאנג מוקהאיקפאדה פשצ'ימוטאנאסאנה ונשאר לפרקי זמן ארוכים באסאנות אלה; מתיחות אחורה, סרוואנגאסאנה, האלאסאנה והווריאציות שלהן ולבסוף שאוואסאנה עם משקולות על הירכיים כשגב החזה על קרשים מלבניים קשים.

מידת העייפות תלויה גם במקצוע האדם. מנתח אחרי ביצוע ניתוח מסובך עשוי לחוש עייפות פיזית וגם מנטלית. אז עלי לשנות את מהלך התרגול ולתת אסאנות מנוחה כמו שירשאסאנה על חבל, דווי פאדה ויפאריטה דנדאסאנה על כיסא, סטו בנדהה סרוואנגאסאנה על ספסל, האלאסאנה נתמכת ושאוואסאנה עם משקל נסבל על המצח כשהגבות נעות לכיוון העיניים.

עייפות פיזית מופחתת באמצעות תרגול תנוחות הפוכות והתארכות קדימה כמו ג'אנו שירשאסאנה וכו', בעוד שעייפות מנטלית מופחתת עם הפוכות וגם התארכות אחורה.

"לא ניתן להפריד בין גוף ותודעה, כך גם לא ניתן להפריד בין עייפות גופנית ומנטלית. כאשר העייפות הגופנית מגיעה לשיאה, גם העייפות המנטלית מגיעה לשיאה."

  • עייפות גורמת לחוסר איזון הורמונלי שיכול להיות זמני. הלחץ המנטלי בא עם מאמץ פיזי. בהתארכות קדימה כמו ג'אנו שירשאסאנה, באופן ברור נרגעות בלוטות האדרנלין המגורות יתר על המידה. אבל מאידך, אם עייפות מנטלית גרמה לקהות וחוסר מרץ פיזיים, אז כפיפות אחורה כמו דווי פאדה ויפאריטה דנדאסאנה מועילות. אז בלוטות האדרנלין מגורות. לכן, ההתאמה בתרגול דורשת שיקול דעת רחב. מאמץ פיזי מעבר ליכולת הפיזית של האדם, כמו נשיאת משקלים כבדים או הליכה, עלול לגרום לקוצר נשימה. האסאנות בשכיבה על הגב פותחות את חלל בית החזה, מרחיבות את החזה ומביאות חופש לאזור הסרעפת. לכן, סופטה בדהה קונאסאנה, סופטה ויראסאנה, סופטה סוקאסאנה. כשקוצר הנשימה מוסר, מורגשת רעננות מנטלית.

     

    לכן, כפי שלא ניתן להפריד בין הגוף והתודעה, כך גם לא ניתן להפריד בין עייפות גופית ומנטלית. לעתים קרובות אני אומר שבמקום שבו מסתיימת המודעות הגופנית, מתחילה המודעות המנטלית, וכך גם במקום שבו העייפות הגופנית מגיעה לשיאה, גם העייפות המנטלית מגיעה לשיאה.