מאמרים
החיים בראי האומנות
מאת: זובין זרטושטימנש
עברית: עידו מנור
כל כך קשה להגדיר אומנות כי היא חוויה סובייקטיבית. חוויה אינדיבידואלית ואישית יכולה לזכות בהערכה או דחייה על ידי אנשים שונים בתקופות שונות. למרות זאת כולנו נסכים כי אומנות יכולה לגעת בכל אדם ובכולם. בכל אחד טמון צד יצירתי, יד אומן.
אנו מתמלאים השראה ויראה ונשארים מרותקים כשאנו מתבוננים בעבודה של לאונרדו דה-וינצ'י, מיכאלנג'לו, או מאזינים ליצירותיהם של מוצארט או בטהובן. אם יזדמן לכם להגיע להופעה של החלילן ההודי הארי פראסאד צ'אורסיה תהיו המומים מהוירטואוזיות שלו.
אם בד הציור היה האדם עצמו, חייו, מחשבותיו, המילים והמעשים שלו, אז מלאכת היצירה והוירטואוזיות היו בהרמוניה שבין הגוף, המיינד והנשמה, וביצירת סימפוניית החיים.
גורוג'י, יוגאצ'אריה ב.ק.ס. איינגאר, היה אומן כזה. כל מי שזכה להציץ בחייו ובעבודתו הרגיש זאת. הכנר המפורסם, יהודי מנוחין, נתן במתנה לגורוג'י שעון יד ועליו חרט: "למורה לכינור הטוב ביותר שלי". רוברט אנגמן, יו"ר מחלקת האומנות באוניברסיטת פנסילבניה, פיסל בהשראתו את עבודתו 'בעקבות איינגאר'. א. סימונס, הצלם האמריקאי, אמר: "איינגאר עבור היוגה הוא מה שרנואר הוא עבור הציור, רודין עבור הפיסול, וסטרצ'ן לפילוסופיה". עם למעלה מעשרת אלפים הדגמות ברחבי העולם גורוג'י זכה לכינוי "אומן ללא כלי" (יהודי מנוחין), "אומן-על" (רוברט אנגמן), ו"מיכאלנג'לו של יוגה" (BBC). הוא זכה להערכה רבה מאנשים שונים ממגוון תרבויות, רקעים, דתות, מדינות ואזורים.
אנו, כחלק ממשפחת איינגאר יוגה העולמית, מכירים את האיש הזה ואומנותו, זו שבזכותה זכה להערכה כזו מקיפה מפשוטי עם ושואי עולם. אז מה היא בעצם אותה אומנות?
החיים – יצירת מופת
אומנויות רבות מסוגים שונים, עבודות יד, פיסול, ארכיטקטורה, מוסיקה, מחול, ספרות, שירה, דרמה וכו'. וישנה היוגה, בעלת פנים רבות, מחוללת שינוי ומשלימה את החיים של היחיד כשלם. הנתיב בן שמונת האיברים, שממנו נובעת השראה אומנותית. בתחילתו כללי מוסר ואתיקה (יאמה וניאמה), אשר משנים את הטבע והאופי של המתרגל, ובעקבות כך טיהור הגוף (אסאנה), הנשימה (פראניאמה), והתודעה (פרטיהארה, דהאראנה ודהיאנה). כשאלה מושגים, כל שנותר הוא אושר טהור (סמאדהי). אז המתרגל חי, נושם, חושב וישן באומנות מושלמת.
איינגאר יוגה יכולה להפוך רקדנית לרקדנית טובה יותר, סופר לסופר טוב יותר, מוסיקאי למוסיקאי טוב יותר, אתלט לאתלט טוב יותר, רופא לרופא טוב יותר, ומעל הכול, אדם לאדם טוב יותר.
אומנות היוגה גילה כגיל התרבות עצמה. מקדמת דנא, בני האדם שאפו להתעלות על מגרעותיהם וחיפשו מצב עילאי – להדמות לאל עצמו. אחת ההתגלמויות של האל וישנו היא בדמות התאומים נרה ונריאנה, האדם והאל.
על פי ההגדרה הקלאסית של יוגה משמעותה הוא האיחוד בין העצמי האינדיבידואלי לבין הנשמה האוניברסאלית. מתרגלים מתחילים, מרגישים פעמים רבות, תוך כדי תרגול אסאנה או פראניאמה, שהם מתעמתים עם סימני שאלה מיסטיים – באיזה אופן אני אמור להתחבר עם אל הנוכח בכל? מה קורה לגוף ולמיינד בזמן מדיטציה? מתי אגיע לסמאדהי? שאלות כאלה יופיעו רק אצל מי שמנסה לצייר יצירת מופת לפני שלמד את כללי הבסיס לציור.
רק הודות לגורוג'י, שהפיץ אור על היוגה, יש תשובות ברורות לשאלות אלה. יוגה היא מדע כפי שהיא אומנות. גאונותו של גורוג'י הייתה בכך שחזר ויצר את אותם רגעים נדירים של שקט על פי רצונו. עבור אנשים שונים בעלי גישות שונות וכישורים שונים. הוא שכלל וזיקק את ניסיונותיו האומנותיים לדרגת מדע מדויק. המכות והבעיטות המדויקות שחילק, והאביזרים שהמציא, הם בבחינת תנועות פיסול של פסל אומן, היוצרות סימטריה, איזון, דיוק, יופי ומעניקות צורה לחיי המתרגל. לכן לאיינגאר יוגה יש את היכולת לחולל שינוי בכל היבט של חיי המתרגל – ברמה הפיזית, הפסיכולוגית, הפיזיולוגית, הרגשית, האתית והרוחנית.
לכן אנשים כה שונים זה מזה יכולים לחוות באמצעות חוויות כה עמוקות ומובחנות. איינגאר יוגה יכולה להפוך רקדנית לרקדנית טובה יותר, סופר לסופר טוב יותר, מוסיקאי למוסיקאי טוב יותר, אתלט לאתלט טוב יותר, רופא לרופא טוב יותר, ומעל הכול, אדם לאדם טוב יותר.