לוגו הוראה

הרלוונטיות של הפילוסופיה של היוגה בעידן הנוכחי

הרצאה מאת: סידהרתא קרישנה, רישיקש

סיכם ותרגם: עידו מנור

6.2.19

  • מהי הפילוסופיה של היוגה? בסנסקריט: יוגה דרשנה darśana. זו אינה יצירה המשוייכת לאדם אחד. אנו מכבדים את החכם פטנג'לי כי הוא ניסח את התורה באופן שיטתי. התפישה והחוויה שלו שהיו מבוססות בתרגול שלו, והידע שקיבל מאמו – גוניקה. אסאנה, פראניאמה ומדיטציה הם עמודי התווך, סטָמבּהַה, שעליהם בנויה היוגה. טקסטים נוספים שמשמשים לנו כמקורות: בהגוואד גיטה, שנקראת גם יוגה שסטרה – תורת היוגה. לכן בבהגוואד גיטה לכל פרק יש שם הנושא את המילה יוגה. המקורות ליוגה סוטרות של פטנג'לי ולבהגוואד גיטה הן הוודות והאופנישדות. שם נמצאת ההגדרה הראשונה של יוגה. כותבי הוודות בחלקם נשארו אנונימיים, אך הכתבים עצמם שרדו במשך דורות. כל זה הוא האספקט התאורטי של התרגול. הכולל עבודה לא רק עם הגוף ועם הנשימה, אלא גם עם המיינד.
    up-karana = מכשיר. יוגה נותנת לנו הזדמנות לעבוד עם מכשירים אלה. כפי שכל מכשיר מגיע עם חוברת הדרכה. כך הגוף, המיינד והנשימה מגיעים עם המדריך ליוגה, אחרת אנחנו חשופים לניסוי וטעייה.
  • הרלוונטיות בעידן המודרני. אנו זקוקים היום לאיזון בריאות יותר מתמיד. כי החיים שלנו נעשו סטטיים בעידן הזה. הגוף שלנו זקוק לפעילות שוטפת, אחרת הוא נעשה חולה. הגישה של היוגה מאוד מדויקת ועלינו ללמוד ולהבין אותה.
  • שלושה מושגי יסוד שיש להבין כדי להעביר את המהות של הפילוסופיה של היוגה הם שלוש הגוּנוֹת. גוּנַה = איכות, אך המשמעות המילולית היא סיב. כמו חבל המורכב משלושה סיבים. כל אחד מהסיבים הוא גונה. כדי להסביר את משמעות כל אחת מהגונות נשתמש בדימוי עבור המיינד. המיינד הוא כמו מראה.
    TAMAS = חושך. כלומר אי אפשר לראות כלום במראה. אין חוויה במיינד, או שיש חוויית בלבול מוחלטת, כמו בחלימה. הרי גם בשינה על המזרן הטוב בעולם אנחנו עלולים לחלום שאריה רודף אחרינו.

RAJAS = אבק. רואים משהו אך באופן לא ברור, יש הסתרה – אין בהירות.
SATVA = מצב הווייה, (Sat = To Be) A state of being. המראה כפי שהיא, ללא הפרעה.

כל שלבי היוגה מכוונים להפחתת טאמס וראג'ס והגברת סאטווה. בעבודה על הגוף, הנשימה או המיינד. הרי שינוי רגשי יכול לשנות את מצב הנשימה. זו דוגמה למצב רגא'סי של הנשימה והמיינד כשהגוף במנוחה. "המיינד כבול בגוף בכבלי הפראנה".
בעקומה של תנודות התודעה, הראג'ס בפסגות, הטאמס במכתשים, הסאטווה תהייה הממוצע שבמרכז.

הרלוונטיות של הפילוסופיה של היוגה בעידן הנוכחי

יש להמנע ממצבי קיצון של אי עשייה ועודף עשייה בכל תחומי החיים: הליכה, שינה, עבודה, אכילה וכו'. כל סוגי הפעילות הגופנית הם ראג'סיים אך ביוגה הפעילות היא כזאת שהיא מכוונת לאיזון וריכוז שיאפשרו שהייה לאורך זמן, יציבות ודממה בגוף. אם במאמץ להפחתת טאמס אנחנו נופלים לקיצוניות השנייה, פשוט נגיע לראג'ס.
בתרגול יוגה מחלות נעלמות בגלל שמקור כל המחלות הוא בתת פעילות או בעודף פעילות.
שאנטי מאנטרה מספר 9 מדברת על יציבות וכבדות באיברים. אם אנחנו מתרגלים מורדם בבוקר עם נוקשות הבוקר, התרגול יעיר אותנו.


Oṁ. Bhadraṁ karṇebhiḥ śṛṇuyāma deva bhadraṁ paśyemākṣabhir yajatrāḥ. Sthirair aṅgais tuṣṭuvāṁsas tanūbhir vyaśema deva-hitaṁ yad āyuḥ. Svasti na indro vṛddha-śravāḥ svasti naḥ pūṣā viśva-vedāḥ. Svasti nas tārkṣyo ariṣṭa-nemiḥ svasti no bṛhaspatir dadhātu. Oṁ. Śāntiḥ. 9. (Ṛg Veda Saṁhitā 1.89.8,6)

אום. הו המוארים! מי יתן ונשמע את הטוב והנעים באוזנינו!
הו הראויים לסגידה! מי יתן ונראה בעינינו את הטוב והנעים!
מי יתן ונהנה ממשך חיים שלמים הניתנים לנו על ידי האל, נהלל את המוארים בגוף ואיברים יציבים. מי יתן ואינדרה, בעל התהילה השופעת, יעניק לנו רווחה!
מי יתן ופּוּשַן, יודע הכול, יעניק לנו רווחה!
מי יתן וטָרקשיה [הציפור השמיימית] , בעלת הגלגל הבלתי ניתן להשמדה, תעניק לנו רווחה!
מי יתן ובּרִיהַספַּטִי יעניק לנו רווחה!
אום, שקט, שלווה, שלום.

 

Staihira = העדר ראג'ס = יציבות

Lakimva = העדר טאמס = הישגיות

Arogya = המצאות בסאטווה = בריאות

  • להשאר בהרמוניה עם הטבע. למשל לתרגל בזריחה ברכות לשמש לעומת למשוך ערים עד שתיים לפנות בוקר ולישון עד 12 בצהרים. אלו הם חיים מנוגדים לטבע.
    באמבטיה שלי נכלאה ציפור, ומוקדם בבוקר היא עדיין ישנה. התחבאה בפינה וישנה שינה עמוקה. ברגע שקרן השמש הראשונה הפציעה, הציפור חזרה להיאבק ולנסות לצאת החוצה.
    גם טאמס היא חיובית כשיש עודף פעילות. עלינו לנוח ולישון בצורה טובה. שינה עמוקה אפשרית רק בחושך מוחלט, גם אם הוא מלאכותי.
    חיים יוגיים משמעותם להתעורר עם השחר (USHA = שחר), זה אומר שעלינו ללכת לישון יותר מוקדם.
    ראו שמות האסאנות, כלב מביט מטה למשל. כל כלב וחתול עושים זאת. למה אנחנו לא? הם מאושרים יותר מאיתנו. בואו נלמד מהם.
  • כל העיצוב האורטופדי / ארגונומי המודרני שגוי. הכיסאות שעונים לאחור וזה גורם לעמוד השדרה לשקוע למטה. בעיות הצוואר מגיעות מישיבה מול מחשב, מול ההגה. בעבר הגוף היה הBMW-. היום ה-BMW במוסך, והגוף הוא עגלה. הגוף הזה הולך להישאר אתכם בחיים האלה. בהליכה, במדרגות, במעלית, אלא אם אתם מעדיפים כיסא גלגלים.
  • נוקשות בגוף היא סימן למוות. כמו גווייה. לכן הדרך היחידה היא לשבור את הנוקשות. לשמור את הגוף גמיש וחיוני, כמו בתרגול אסאנה. יריבות בין אנשים היא סימן לנוקשות במיינד, להתניות התנהגותיות. ישיבה על כיסאות לאורך זמן מונעת מאיתנו האפשרות לשבת על האדמה. מידת הגובה שאנו זקוקים לו לישיבה שממנה ניתן לקום לעמידה, היא סימן לאריכות ימים ובריאות. ילד נופל וקם, נופל וקם. האם כמבוגרים אנו יכולים להיעמד באופן עצמאי? רופאים ממליצים היום לכבות את המסכים 30 דקות לפני השינה כדי לשפר את איכות השינה. כשמנסים להיגמל מהמסך השינה לא מגיעה במשך שעות. תרגול אסאנה יכול לעזור, אפילו לאלה הסובלים מנדודי שינה. כי כל שריר בגוף מתורגל. אפילו אצני מרתון שמגיעים לתרגול יוגה מוצאים פתאום שהנשימה שלהם קצרה. כי תרגול האסאנה מאפשר תרגול של כל השרירים – עד עייפות מוחלטת.
  • הזמן האידאלי ללכת לישון הוא ב-21:00. הגוף, לא רק המיינד, צריכים להגיע עייפים לזמן הזה. החכמים היוגיים בעת העתיקה ייחסו משמעות חזקה לשינה עמוקה. עלינו לאפשר מסגרת זמן טובה של 6-7 שעות לשינה. ולעייף את הגוף כדי לישון עמוק, ואז השינה תהיה מועילה. בבוקר יש להימתח. אם הגוף ישאר כבד, גם המיינד ישאר כבד. לכן בבוקר תרגול אסאנה יכול להיות ראג'סי. כמו סוריה נמסקר, ברכות לשמש,  בעת הזריחה. זו לא הייתה רק אמונה שיצרה את התרגול הזה. יש לכך משמעות פיזית. להתעורר.
  • תרגול יוגה מחזיר אותנו למרכז. הסחות דעת מושכות אותנו רחוק מעצמנו. האם אנחנו באמת מבלים זמן עם הגוף, הנשימה והמיינד? כוחות מתחדשים כשאנחנו בתוך עצמנו. בשינה זה קורה מתוך בורות, הטבע עושה זאת בשבילנו. זה כמו עם בני זוג – כשהם שם, אנחנו מתעלמים מהם. רק כשהם אינם שם אנחנו שמים לב להיעדרם.
  • יוגה קיימת בכל הזרמים הדתיים בהודו. בכל הדתות רואים את הבכירים יושבים בפדמסנה. בג'ייניזם – מהוירה, בודהה, ההינדו.
הרלוונטיות של הפילוסופיה של היוגה בעידן הנוכחי

חלק 2 – 7.2.19​

  • מהנסיון שלי – אני חי כחלק מ-TRUST, קרן אומקרננדה. לקרן יש מוסדות רבים, כ-40 בתי חינוך. כך שהאנרגיה שלנו מושקעת בעשייה ולא בפרנסה. עדיין ההתמודדות היומיומית לא קלה. אתמול דיברתי על התועלת בתרגול אסאנה, ואני רוצה להוסיף שהתועלת אינה מוגבלת רק לתחום מזרן היוגה. בכל רגע בחיים שלנו אנחנו בתוך אסאנה, ובמרחק מסוים מיוגאסאנה קלאסית.
    כשאנו לומדים נהיגה, אנחנו נוהגים בשטח פתוח, כדי להיות בטוחים, לרכוש בטחון בתנועה, אך בשלב מסוים צריך לצאת לכביש. באותו אופן – כל ידע שאנו לומדים בתרגול אסאנה, ניתן לבחון בחיי היומיום. אנו מדמיינים את היוגי יושב במערה במדיטציה. אך בפרק השלישי של הבהגוואד גיטה קרישנה מדבר על מציאת השראה בחיי היומיום. (מזכיר כדוגמה את המלך ג'נקה). לעשות את המיטב במסגרת היכולת המוגבלת שלנו. פרישה ליער יכולה להיות שלב בלימודים. לשבת מתחת לעץ, במערה, ואז יש לשלב את מה שנלמד בחיים שלנו, בעשייה היומיומית. "Nasti yoga samam balam", אין כח גדול מהכוח שנרכש בתרגול יוגה.
    קרני השמש בעלות כח רב, אך כדי להצית פיסת נייר יש להשתמש בזכוכית מגדלת. הזכוכית המגדלת אינה מוסיפה לקרני השמש, אלא רק מארגנת אותן. תרגול של פראניאמה ומדיטציה צריך להיות נוכח באסאנה. לאסאנה יש השפעה מכרעת על תרגול פראניאמה ומדיטציה. יש בעייתיות בכך שהמילה יוגה הפכה להיות מילה נרדפת למילה אסאנה. ההורים מנחים את הילדים להתרכז בלימודים. אך האם אנו מלמדים אותם להתרכז? האם ההורים יודעים להתרכז?

    לאחר שאנחנו לומדים תרגול אסאנה ומתמידים, בגוף מתחיל להיווצר צורך לאסאנה, כפי שיש רעב למזון וצמא לשתייה.
    העיתונות תמיד מעלה לכותרות פרשיות, רוע, חושפת ומבקרת ויש לכך תפקיד חשוב בכל אומה. אך אסור להיתפס לאשליה שהכול רע. מנטרה מהוודות אומרת: "jyotish mataha prata praksah" מבקשת לעקוב אחרי האור שמאיר את העולם.

    "Tamaso ma gyotir gamayah"
    הובל אותי מהחושך לאור

    Manusya = אדם
    barabara = ברברים

    המשמעות של ברברים בסנסקריט היא – מישהו שמבין רק לאחר מעשה.

    הנקודה היא שכשאנחנו עוקבים אחרי הנתיב המואר, אנו מתרכזים בצד הטוב, הבהיר של החיים. 

    Bhadra = משהו קורן ונעים. קורן תמיד הכוונה לאור הידיעה, משהו מעל הבורות, שהוא גם נעים.

    Svasti = להיות בטוב, Well being. 

    בטבע הצתת אור דורשת מאמץ גדול. בעבר, הדלקת אש דרשה שפשוף של שני מקלות במשך כחצי שעה לפחות. היום אנחנו לוחצים על כפתור בקיר והאור נדלק. עלינו עדיין להעריך את המאמץ המושקע ביצירת האור הזה. חשמל, סכרים, תשתית וכו'.

    שמה של הודו בסנסריט – BHARATA
    BHA = אור RAT = אהבה
    כלומר אנשי הודו = אוהבי האור.

    האדמה היא האם והשמש היא האב. האם אני מתנהג כמו הבן שלהם?
    סוריה אל השמש, הוא כבר שמח, הוא לא זקוק לברכות לשמש. מתרגלים ברכות לשמש כדי לזרוח כמו השמש.

    אחד הפסוקים אומר: כפי שהאדמה נותנת מקום לכל השפות והמנהגים השונים, מי שבאמת מושקע בדרך היוגה – אין בתוכו ניגודים, יוגי-שוורה נעשה ידידותי וסובלני כלפי כל.

    הדיאלוג הפילוסופי ההודי מורכב משלושה סוגי טיעונים:
    vitanda = טיעון המוכיח שהשני טועה

    Jalpa = נסיון להוכיח את טענתי ובאותו זמן להפריך את טענת השני

    Vada = כששני הצדדים מנסים להבין את הצד השני.

    פילוסופיה יכולה לעבוד בכל רמה, אך יוגה תמיד עובדת במסגרת האמת VADA. אין אדם טיפש בעולם, כי מכל בור ניתן ללמוד משהו. זו המשמעות של SAMVADA – הכול VADA, אין JALPA אין VITANDA שמסתננים לדיאלוג היוגי.

    כך סנטושה, הסתפקות, מתפתחת לאורך זמן, לראות את חצי הכוס המלאה, הפחתת חמדנות.

    משמעות שינון מנטרות.
    פטנג'לי מדבר על JAPA תרגול מנטרה. תרגול מסורתי, אחרי הרחצה בבוקר, לשבת עם מילה ולשנן. אך תרגול ג'פה יכול להיות כל מנטרה, בכל זמן. כך שברגע שקט המנטרה ממלאת את המיינד ולא המחשבות. זה דורש הרבה תרגול, אך ההשפעה של תרגול זה היא מרגיעה מאוד.

    Sagrabha pranayama כמו עובר ברחם האם, בתוך תרגול פראניאמה חבויה מנטרה.