מאמרים
האם יוגה יכולה לשמש ככלי טיפולי?
מאת: יוגאצ'ריה ב.ק.ס. איינגאר
עברית: עידו מנור
אמנות הריפוי העתיקה של היוגה עמדה ותעמוד כשיטת טיפול ללא מתחרים במשך מאות שנים. על אף שריפוי הינו תהליך הנגזר מתרגול היוגה, בבסיסה היוגה אינה שיטת טיפול; היוגה בעיקרה היא מדע ריפוי רוחני ואמנות של איחוד הגוף, המיינד והנשמה לכדי ישות אחת כדי להתמזג לבסוף עם הנשמה האוניברסאלית.
טיפול צריך להיות אמנות ריפוי המשמשת לא רק כדי להיאבק במחלה אלא גם כדי לשקם את אלה הנאבקים בבעיות פיזיות, אורגניות, נפשיות וחברתיות. האם יוגה יכולה לעזור באופן טיפולי כדי להקל ולרפא את סבלם כך שיוכלו לחיות עם נפש בריאה בגוף בריא?
אמנות הריפוי העתיקה של היוגה עמדה ותעמוד כשיטת טיפול ללא מתחרים במשך מאות שנים. על אף שריפוי הינו תהליך הנגזר מתרגול היוגה, בבסיסה היוגה אינה שיטת טיפול; היוגה בעיקרה היא מדע ריפוי רוחני ואמנות של איחוד הגוף, המיינד והנשמה לכדי ישות אחת כדי להתמזג לבסוף עם הנשמה האוניברסאלית.
לפי ההאת'ה יוגה, מחלות הן יציר האדם ובהזמנתו וכמו כן מחלות הן סביבתיות ומושפעות מחוסרי איזון טבעיים. לפי Samkhya, Ayurveda ויוגה, חוסרי איזון מופיעים ומחלות משתקעות כאשר הנשמה הופכת תלותית בטבע(1). חוסרי איזון אלה מופיעים בצורת מחלה, חולשה, עצלות, אי-החלטיות, נמהרות, בטלנות, אי-התמדה, אי-איפוק, אשליות, אכזבות, חוסר יציבות, מצוקה, ייאוש, רפיון הגוף ונשימה מאומצת. בגלל לחץ היום יום, המתח והמהירות של ימינו, מכשולים אלה מחמירים את בריאותו הגופנית והנפשית של הפרט. לכן, פטנג'לי מציע את האשטאנגה יוגה כדי ליהנות מחיי בריאות ושלווה.
עם התקדמות המדע, המחלות מתרבות גם הן. ככל שהנאות החיים המודרניים מקלים על ימינו, גופנו הופך להיות עצל; מפרקים ושרירים מאבדים תנועתיות, כח וצמיחה; ומערכות שונות כמו נשימה, מחזוריות הדם והלימפה, עיכול, בלוטות הגוף, שתן והפרשה לוקות ומתפקדות בחוסר יעילות. מערכות אלה הן אינן אלא גלגלי השיניים של בריאות המיינד והרמוניה של העצמי.
אסאנה חורשת את הגוף הפנימי ומעוררת מתוכו אספקה נחוצה של ביו-אנרגיה ודם כדי להשקות כל אזור של הגוף למען תפקוד יעיל. האסנות גם מגרות את החלקים החולים או המושפעים בכך שהן מביאות כל תא למלוא התפקוד טרם מותו. פראניאמה עוזרת לאחסן אנרגית חיים במלאי הכוח כדי להפעילה כשתדרוש. דהרנה ודהינה שומרות את המיינד שקט ורגוע.
כך שיוגה פועלת לא רק כשיטת ריפוי אלא גם כאמנות מונעת כדי לשמור את הגוף בריא ויציב, המיינד בהיר ונקי עם יציבות רגשית כך שה-Sadhaka (המתרגל) בריא בחוץ ובפנים. פטנג'לי לא שכח את בריאות החברה. הוא אומר שידידותיות, חמלה, עליצות והשתוות נפש ביחס לשמחה לעצב, לטוהר מידות ולשחיתות מוסרית, הן המרכיבים של בריאות חברתית(2).
מכאן, שהיוגה מכסה הן את הפנים וכן את החוץ למען חיים טובים יותר, בריאים, שמחים וארוכים, וזאת למרות שמטרתה הסופית היא שחרור ואושר עילאי.
עם התקדמות המדע, המחלות מתרבות גם הן. ככל שהנאות החיים המודרניים מקלים על ימינו, גופנו הופך להיות עצל.
- הכוונה למקור המצוקה אותו מזהה היוגה כשגיאה שמקורה בערבוב בין פורושה- הנצחי ובין פרקריטי- בר החלוף. ראה סוטרות: 1.3, 1.24,1.4, 2.5
- סוטרה 1.33: "צלילות הנפש מושגת על-ידי טיפוח הידידות ביחס למתענגים, חמלה ביחס לסובלים, שימחה ביחס לטהורים ושוויון נפש ביחס לרעים" – מתוך דממה וחירות ביוגה הקלאסית מאת יוחנן גרינשפון.